Eugen Cojocaru

„Trebuie să încerci necontenit să urci foarte sus, dacă vrei să poți să vezi foarte departe.” - Constantin Brâncuși

To Git, or not to Git: that is the question...

Un comentariu
Git is...

... a free & open source, distributed version control system designed to handle everything from small to very large projects with speed and efficiency.

Every Git clone is a full-fledged repository with complete history and full revision tracking capabilities, not dependent on network access or a central server. Branching and merging are fast and easy to do.

Git is used for version control of files, much like tools such as Mercurial, Bazaar, Subversion, CVS, Perforce, and Team Foundation Server.
- http://git-scm.com/

Incep cu o preluare de pe site-ul oficial Git ca sa evit o introducere in care as spune aproximativ aceleas lucruri.
Sisteme version control sunt multe, iar pana la aparitia Git suprematia a fost detinuta dupa parerea mea de SVN si CVS. Odata cu Git insa, am observat ca suprematia existenta incepe sa fie amenintata iar in urma unui studiu am observat si motivele. Git vine cu cateva lucruri noi unde poate cel mai mare impact il are faptul ca este un sistem distribuit si nu centralizat (SVN,CVS...etc). Nu este nici primul si poate nici ultimul sistem distribuit de versionare insa in afara celorlalte avntaje cu care vine mai are ceva ce il recomanda in ochii utilizatorilor: este usor de inteles si utilizat. Bineinteles ca nu toate proiectele au nevoie de un astfel de sistem si vor exista intotdeauna contestatari, mai mult decat atat, si eu am fost unul dintre sceptici initial, dar trebuie sa privim sistemul cat se poate de obiectiv si concluzia la care am ajuns este ca Git are potentialul sa ajunga rapid unul dintre cele mai utilizate sisteme de versionare, daca nu chiar primul intr-un astfel de top. 

Pentru a afla mai multe detalii despre acest sistem, l-am ales ca tema pentru Seminarul 5 organizat de Java User Group Sibiu, pentru a-l observa in actiune si pentru a ne fi prezentat de cineva care il foloseste in mod frecvent la proiecte. De ce Git la JUG? Pentru ca, desi nu este o tehnologie exclusiv Java, consider ca un astfel de sistem se pliaza oricarui domeniu IT, fie ca discutam de C#, C++ sau Java. Feedback-ul venit in urma prezentarii Git a fost unul 100% pozitiv, toti fiind incantati de acest produs si de modul in care poate fi intergrat.

Prezentarea Git realizata la seminar este disponibila pentru download la sectiunea Download a site-ului Sibiu JUG iar fotografii de la eveniment pot fi vizualizate in JUG Picasa Album.

Un comentariu :

Trimiteți un comentariu